În spatele porților Tribunalului

Deși îl vedem în fiecare zi, nu toată lumea știe exact ce se întâmplă la tribunal. În cadrul unei vizite pe care am făcut-o la Tribunalul Cluj, ne-au fost prezentate succint fundamentele justiției românești.

justitie_1

Intrând dinspre Curtea de Apel, intri într-o sală largă cu decorațiuni care amintesc de perioada austro-ungară. Ne aflăm în această sală și judecătorul Cristi Danileț ne vorbește despre justiție. Aflăm că clădirea în care ne aflăm se numește Palatul de Justiție și adăpostește Judecătoria, Tribunalul și Curtea de Apel. Nr spune că Tribunalele se află în fiecare reședintă de județ, iar Curțile de Apel în doar câteva județe. Ne prezintă faptul că, în România, există două tipuri de probleme pe care le rezolvă judecătorii: penale și civile. Ne spune mai departe că el se ocupă cu problemele penale. Adică, stabilește vinovăția sau nevinovăția în cazul unei infracțiuni și stabilește cuantumul pedepsei.

Mergem mai departe într-o sală de judecată. Urcăm pe niște scări la primul etaj al clădirii și așteptăm să se elibereze sala în care urmează să intrăm. Peste tot în Palatul de Justiție sunt display-uri care arată statusul procesului care se judecă în acea sală. Orice cetățean major poate participa la procesele publice (cele mai multe).

În timpul unui proces atât acuzarea, cât și apărarea sunt egale în fața judecătorului

Intrăm în sală și luăm loc. Ne este prezentat Codul Penal care e legea care spune ce e voie și ce nu e voie să faci. Începând de la paisprezece ani, toată lumea răspunde penal, așa că e o lege destul de importantă. Motivul pentru care e important să cunoști legea e că nu poți să te faci că nu știai că ceva e interzis și să scapi basma curată.

Oricine cine e bănuit de o infracțiune e pus sub urmărire penală. Adică, un procuror investighează fapta și prezintă judecătorului argumentele care sunt în favoarea pedepsirii celui acuzat. În același timp, avocatul are rolul de a aduce argumente în favoarea acuzatului. Avocatul și procurorul au amândoi același statut pe parcursul procesului, iar acuzatul e considerat nevinovat până la pronunțarea sentinței finale.

Pe lângă astea, ne mai prezintă și diverse cazuri pe care le-a judecat de-a lungul anilor care sunt demne de știrile de la ora 5. De la violuri la crime și tâlhării, am aflat cele mai de groază povești.

 

Spre final, am avut ocazia să ne facem poze în robă la pupitru. Am aflat că Cristi Danileț conduce un proiect prin care promovează educația juridică în școală, proiect la care și noi am participat. Proiectul se numește Eduiuris și îl găsești pe Facebook  și Instagram.