Marți, 7 octombrie 2014, de la ora 10, a avut loc un Desant scriitoricesc în licee. Scriitorii clujeni au făcut parte din toate grupurile, amfitrioni fiind însă profesorii școlilor respective, cei mai mulți membri ai ANPRO (Asociaţia Profesorilor de Limba şi Literatura Română). Față de programul inițial au fost schimbări, dar în fiecare școală au descins cel puțin câte șase scriitori. În funcție de spațiile disponibile din fiecare liceu, s-a adoptat alt format al întâlnirilor, dar peste tot, din impresiile ulterioare, desantul a fost o reușită.
În Colegiul Național „George Coşbuc”, împreună cu doamna profesoară Titiana Zlătior am optat pentru o întâlnire între toți invitații și circa 50 de elevi, membri ai cercului de lectură Un cenaclu de joi, cititori pasionați, elevi distinși la olimpiade și concursuri. Ion Cristofor a fost cel care a moderat întâlnirea, făcând câte o scurtă prezentare invitaților care au citit scurte texte din volume recent apărute sau chiar inedite. Ordinea a fost cea mai democratică cu putință, și anume ordinea alfabetică. Oameni cu experiență și cu fler, autorii noștri au ales texte provocatoare pentru publicul tânăr. I-am auzit astfel pe Aurel Maria Baros, Ion Cristofor, Ioan Matiuț, Aurel Pantea, Gheorghe Schwartz, Virgil Todeasă.
Surprinzător sau nu, elevii au intrat fără inhibiții în dialog cu oaspeții, formulând întrebări relevante legate de viața literară, de viața personală, de creație. Era de așteptat ca discuțiile să nu vizeze strict textele citite, a fost, în fond, o avalanșă de noutăți. Dar, cu un discernământ liniștitor pentru scepticii care cred că tinerii nu mai citesc, elevii noștri au pus cu voce tare probleme serioase cum ar fi: Când apare vocația de scriitor? Care au fost/sunt maeștrii pentru scriitorii de azi? Cum arată viața cotidiană a unui poet din anul 2014? Se poate trăi din scris? Iar invitații au răspuns serios dar și cu umor, luând, însă, foarte în serios discuția.
Prof. Luminiţa Medeşan
Prof. Titiana Zlătior
Fotografii realizate de Luminiţa Medeşan şi Simion Arpadi