Cercetare științifică în colaborare cu mediul universitar
Echipa formată din elevele Petra Șerban și Maria Corpade, din clasa a XI a G1 de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Cluj-Napoca, coordonată de prof. chimie dr. Alexandrina Aldea în colaborare cu doamna conf. dr. Loredana Leopold de la USAMV, Institutul de Științele vieții, a abordat un domeniu relevant astăzi, cel al nanoparticulelor.
Rezultatele activității de cercetare științifică, reunite sub titlul: ”Sinteza verde a nanoparticulelor de aur și potențialele lor aplicații biomedicale”, au demonstrat că studiul acestora ne poate duce mai aproape de înțelegerea mecanismelor biochimice, că intervenția asupra organismelor vii poate aduce atât beneficii cât și riscuri majore. In plus, au demonstrat nevoia de abordare încă de la început a dilemelor etice asociate progresului științific.
Cercetarea se înscrie în efortul pe care îl facem constant de a colabora cu mediul universitar și de a provoca tinerii capabili de performanță să depășească limita din preuniversitar. Scopul este și acela de a anticipa comportamente în cercetarea științifică, care îi ajută pe elevii nostri să fie cu un pas înainte, să fie inițiați în metodologia științifică, să fie riguroși în respectarea eticii cercetării.
Propunerea echipei de cercetare a fost prezentată în competiția ICYS (Conferința internațională a tinerilor cercetători) la secțiunea ” Științele vieții”, obținând locul III la faza națională desfășurată la Cluj-Napoca.
Mulțumim pe această cale colaboratorilor de la Institutul de Științele vieții, în special doamnei conf. dr. Loredana Leopold, cu ajutorul cărora reușim să ducem activitatea noastră la un alt nivel.
Profesor de chimie, dr. Alexandrina Aldea, CNGC